onsdag 4 februari 2015

Viktväktarnas köttfärspaj.

Sitter här i soffan och känner mig överkörd av en buss. Supertrött i huvudet och ont i ryggen.
Dags att träna lite rygg med andra ord, nedre delen av den.

I dag har jag haft fullt upp. Har dammsugit lite, diskat, sorterat tvätt, vattnat växter + orkidéer (som verkar må bra! peppar, peppar), handlat, passat grannbarnen lite, fikat med de föräldralediga grannarna, slängt plastsopor, åkt pulka (My förstås), lekt i parken och gjort köttfärspaj till middag. Busy, busy, busy! Förstår nu varför jag har ont i ryggen, ingen vila, ingen ro liksom. 
Men det har varit en bra dag, en härlig dag. Syrran har hängt med oss nu på kvällen också, hon åkte nyss hem. Jag funderar på att ta lite tigerbalsam på ryggen, så oskönt är det där just nu..

Satt och pratade lite dop-planer med syster yster och reflekterade över hur många vi blir, hehe.. Ca 70 personer! Tror jag måste baka lite mer. Och ska det bakas så får det bli nåt lite "nyttigare" dessutom.. det lutar åt Pernilla Wahlgrens citron- och kokostoppar, hon har bakat det i jultider men det går väl att baka till dop säg?

I morgon ska jag äntligen få träffa Tessa, Therese, Thäääärääs.. ja, kärt barn har många namn! Vi ska ses i Farsta centrum vid 12 och ta en fika där.. hmm, får sikta in mig på det nyttigaste valet helt enkelt och det blir nog antingen sushi eller en sallad. Får se vart vi hamnar. 

Här kommer receptet på den mycket goda köttfärspajen. Jag lyckades faktiskt med den, jag som aldrig brukar baka paj.. och dessutom inte smakar av köttfärsen innan jag lägger den i pajskalet, haha.. lite dumt men det blev en mittiprickare ändå! Jag gjorde dubbelsats då jag är en så underbar flickvän emellanåt (no cheese on the other one). Och så gjorde jag två olika fyllningar då jag inte är ett fan av paprika..

Här kommer receptet utan dubbel sats:

Skalet:

100 gram flytande smör (2 dl med andra ord)
100 gram keso (4%)
3½ dl vetemjöl

Köttfärsfyllningen:

Alt. 1
500 gram köttfärs
½ purjolök
2 paprikor (en röd och en gul)
2 vitlöksklyftor

Alt. 2
500 gram köttfärs
½ purkolök
1 hel broccoli
2 vitlöksklyftor

Äggstanning:
6 msk Chili Sauze (Heinz)
6 msk riven ost (mager, ca 11-15%)
1 ägg

Creme fraiche (lätt)

Blanda ihop smör, keso och vetemjöl. Använd antingen en vanlig form eller en med avtagbara kanter, jag använde både och. Bred ut pajdegen i formen och nagga sedan gaffel. Ställ i kylen i 1 h.
Grädda sedan i ugnen på 225 grader i 15 minuter.

Skiva paprikan och purjolöken i små bitar. Skär ut dem små "träden" ur broccolin, ju mindre "stång" desto bättre (tar mindre plats), blanda ner i köttfärsen och stek på hög värme. Salta och krydda med peppar. Pressa ner vitlöken.

Blanda ihop chilisåsen, den rivna osten och ägget. Häll över köttfärsblandningen i skalet och ha sedan på äggstanningen. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Lite mer om du har varmluftsugn.

Sedan är det klart, servera till sallad och lite creme fraiche..



Nu ska jag glo på lite tv och bara vara.

Inga kommentarer: